Doorgaan naar inhoud Ga naar de voettekst

WAAR KOMT DE NAAM ONDER DE OOIEVAAR VANDAAN?

KLIK OP DE FOTO’S VOOR EEN UITVERGROTING

In 1953 kwam het eerste café in de Utrechtsestraat 119, genaamd Café Schut. Voor Café Schut heeft Goldschmeding pianohandel in het pand gezeten en daarvoor een verzekeringsmaatschappij, afkomstig uit Den Haag die het pand heeft laten bouwen. Zoals wij in Amsterdam het beroemde wapen met de drie kruisjes kennen zo kennen ze in Den Haag als wapen de ooievaar. Deze ooievaar hebben ze op diverse locaties op het pand aangebracht zoals u op de foto’s kunt zien.


Op de gevel aan de Prinsengracht zijde zit een ooievaar en een prachtig tegelwerk. Het beeld twee groepen mensen uit. De ene groep is schamel gekleed loopt ongelukkig naar beneden een donker gat in. Bij deze groep staat “Onverzekerd”. De andere groep is keurig gekleed, zij lopen omarmt naar boven waar zonlicht hun tegemoet schijnt. Bij deze groep staat “Verzekerd”. Het is duidelijk dat dit het verschil moet uitbeelden tussen de hel en de hemel.

Boven in het pand staat een torentje met een mozaïek die het wapen van Den Haag, de ooievaar, weergeeft.

Zodoende dus Café Onder de Ooievaar.

In het pand zijn prachtige stenen koppen gemetseld

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in ons Privacybeleid.